2025 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yatırım Programı, merkezi yönetim bütçesindeki kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projelerini içeriyor. Mahalli idareler ise yalnızca dış kredi ile finanse edilen projelerine yer verildi.
2025 Yılı Yatırım Programı, 12. Kalkınma Planı'nda yer alan temel politikalar ve hedeflerle, 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Programındaki politika, öncelik ve bütçe büyüklükleri dikkate alınarak hazırlandı.
Programda yer alan projelere toplamda 1 trilyon 444,4 milyar lira ödenek tahsis edildi. Kamu kurumları tarafından yürütülecek projelerin toplam tutarı yaklaşık 10.599,5 milyar lira olurken, bu projelere tahsis edilen toplam ödenek miktarı 1 trilyon 444,4 milyar lirayı buluyor.
Ulaşım ve haberleşme sektörü, programdan en yüksek payı alarak, yüzde 30,5 ile 440 milyar lira ödenek tahsis edildi. Demir yolu yük ve yolcu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'na 29,3 milyar lira, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi'ne 22,8 milyar lira, Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu'na 19,7 milyar lira, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu'na ise 18,5 milyar lira ödenek ayrıldı.
İlki hattı projelerine yüzde 301,4 artışla 8,4 milyar lira ayrıldı. Türkiye'nin uluslararası yük koridorları ile bağlantısını güçlendirecek olan Divriği-Kars Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu'na 4,1 milyar lira, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı projesine ise 2,4 milyar lira ödenek tahsis edildi.
ŞANLIURFA, ANTEP VE MARDİN’E MÜJDE
Şanlıurfa, Antep ve Mardin'e müjde de verildi. Kalkınma Yolu projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa-Mardin Hızlı Tren Hattı projeleri Yatırım Programı'na dahil edildi.
Kaynak: MUSTAFA EKİNCİ
0 Yorum